nl

Back to basics safari

Wat een safari met de Okavango Brothers uniek maakt, is dat je niet per vliegtuig naar een peperdure lodge wordt gebracht en dagenlang op dezelfde plek blijft hangen. 

Met de Okavango Brothers reis je met een eigen boot naar het hart van de delta. Waar ze vermoeden dat er veel wild te vinden is (lees: leeuwen), slaan de broers hun eigen tenten op - het liefst onder bomen die veel schaduw bieden en op een plaats met een magistraal uitzicht. 

De dagenlange rust, het diepe contact met de natuur, het simpele kampleven en de warme vriendschapsbanden die ontstaan, maken van deze safari een uitzonderlijke ervaring. 

Kamperen in en tussen het wild

Het kampleven gaat om eenvoud en rust. De terugkeer naar de natuur en naar jezelf. Heerlijk eten en veel genieten. Het aanvaarden van het trage voortglijden van de tijd. En ook je nekharen die rechtkomen wanneer een nijlpaard beslist even in het kamp op bezoek te komen, of wanneer een kudde olifanten vlakbij komt grazen.

Samen met Frits Verheyen maakten de drie broers van Okavango Brothers talloze safari's. Als kinderen van de delta kenden ze de natuur en het wild, nu kennen ze ook de knepen van het safari-vak. Ze spreken de taal van het wild, weten hoe een groep te ontvangen, en kennen in de Okavango elke kreek en elk eiland als hun broekzak.

Eten en slapen

Wanneer is beslist waar de kampplaats zal komen, wordt eerst hout gesprokkeld en vuur gemaakt. Dat blijft dag en nacht branden. Dan wordt een put gegraven waarboven een wc-bril wordt gemonteerd en waarrond een zeil wordt gespannen. Pas dan worden de tenten, ook de keukentent, opgeslagen. De douche komt het laatst.

De slaaptenten bieden best wat comfort. Je kunt er rechtop in staan. De slaapmatjes zijn verrassend dik. 

En het eten? Dat is ongelooflijk lekker en verbazend uitgebreid. 

Elke dag worden de netten uitgezet. Die hangen in ondiep water en worden aan rietstengels en graspollen vastgemaakt. Met wat geluk eet je elke dag verse vis. 

Voor het vertrek wordt een lading verse groenten en wat vlees ingeslagen. Die worden in een koelkast vers gehouden, een koelkast die zijn elektriciteit haalt uit een batterij die gevoed wordt door een zonnepaneel.

Wat doe je de hele dag?

Overdag wordt veel gebabbeld, gelachen, geslapen, gelezen, gegeten en gekeken naar de wilde dieren vlakbij. 

Je zal ervan staan kijken hoe snel je went aan het feit dat je niet kan 'snel even wat opzoeken op internet' of 'je sociale media checken'.

Want ja, om een internetconnectie te vinden moet je vele uren flink hard terug naar de bewoonde wereld reizen. Ook telefoneren doe je dagenlang niet.

Voordat de zon opkomt, wekt de gids je. Hij heeft gezorgd voor warm water om je wat te wassen.

Tegen zonsopgang vertrekt de eerste tocht van de dag, want dan zijn de leeuwen nog actief. De lengte van de tocht hangt af van het succes van de safari.

Na de ochtendwandeling volgt het ontbijt. Dan wordt geluierd tot de avondwandeling.

's Avonds kun je een warme douche nemen onder een boom. Dan volgt het aperitief en het avondmaal. Tegen dan is het stikdonker en praat iedereen nog wat na bij het vuur.

En dan volgt de strijd tegen de slaap, een strijd die je vroeg verliest. 

Want na een hele dag wandelen en rusten, ben je afgemat.