nl

De Okavango Brothers

Een sterfbed, een belofte

Ik ben dus Frits. 
Sinds 1992 reis ik elk jaar naar Botswana. Tijdens een van mijn eerste safari's ontmoette ik daar een bijzondere man: Galé. Hij werd mijn vaste gids en goede vriend. Dagen, weken, maanden brachten we samen in de Okavango Delta door.

In 2007 stierven Galé en zijn vrouw Moquoqua kort na elkaar. Op het sterfbed van Galé beloofde ik mij over de toekomst van zijn drie jonge zonen te ontfermen.

De droom van Galé en mij was dat die jongens in hun eigen wereld een eigen project zouden kunnen uitbouwen, zodat ze hun talenten en hun afkomst ten volle zouden kunnen benuttigen.

Die droom komt nu uit.

Vandaag, vele jaren en vele gezamenlijke reizen later, zijn de broers klaar om in de voetsporen van hun vader te treden. 

Zij bieden mensen de kans om de ongeëvenaarde schoonheid van de Okavango Delta te ontdekken. En ze houden er zelf nog iets aan over ook. 

De drie broers van Okavango Brothers zijn Lemcha, Phillip en Li. Samen groeiden ze op in het hart van de Delta. Van hun vader erfden ze een massa traditionele kennis over de natuur en hoe te leven tussen en mét de dieren.

Li (28) is teamleider. Hij helpt de safari's organiseren. Tijdens de reis in de delta is hij de kampverantwoordelijke en de kok. Hij bakt brood met gloeiend houtskool van loodhout, kent de lekkerste traditionele bereidingen voor de vers gevangen vis, weet als geen ander hoe zijn gasten te verwennen.

Li is de stille, lieve kracht van het Okavango Brothers-project.

Lemogang of Lemcha (32) is de officiële gids en bootbestuurder. Hij vaart zijn gasten met een motorboot de delta in en begeleidt als gids mee de wandelingen. Hij is ook de man die de visnetten uitzet.

Lemcha heeft het vrolijke hart van een ijsvogel in het lichaam van een buffel.

Phillip (30) is een officiële gids in opleiding. Tijdens de reis en in het kamp neemt hij allerlei klussen voor zijn rekening, zoals hout bijhalen, putten graven voor het toilet en het organische afval, de douche installeren en de tenten opzetten. Hij gaat ook mee op de wandelingen. 

Phillip is de rots waarop je kan bouwen.

Gotsela (22) is de vrouw van Li. Zij helpt mee in de keuken en doet heel wat andere klussen in het kamp. Zij en Li hebben een wolk van een dochter: Corlia.

Gotsela is de charmante bescheidenheid zelf, altijd welgemutst en altijd klaar om te helpen.

Soms reizen ook andere mensen mee...

Balé (45) is de beste sporenzoeker die je kunt vinden. Sinds zijn zeventiende al gaat hij met Frits op trektocht in de delta. Hij werkt als freelance gids, onder andere voor 's werelds beste natuurfotografen en -filmers.

Balé is een blanke pit in een ruwe bolster. Geen praatvaar, soms wat stug. Maar een trouwere vriend bestaat er niet.

Ook Hydro (45) is een professionele gids. Op de schouders van Hydro kun je een kathedraal bouwen. En als er een leeuw in de verre omgeving is, dan vindt hij die. Hij vindt ook de schoonheid in elke mens.

Hyrdo is een warme, vrolijke man. Hij versterkt de samengang van het team en brengt leven in het kamp.

Fernand ging voor het eerst in 2019 met Frits op safari in de Okavango Delta en verloor er zijn hart. Hij woont afwisselend in België en Botswana en neemt de logistieke organisatie en de ondersteuning voor het uitvoeren van de safari's op zich. 

Frits reist al 30 jaar naar de Delta en bouwde zo ervaring op met stappen in het wild en sporen zoeken. Hij staat in nauw contact met de lokale mensen en 'leest' de dieren. Frits is de mental coach van de Okavango Brothers en begeleidt ook een aantal van de safari's.

Het Nieuwsblad omschreef hem zo: 'Frits is de man geworden die hij als kind wilde zijn. Stoer, bedaard, onwrikbaar. Een Limburgse Clint Eastwood.'